Rabobank als eerste bank die de risico-rente verlaagd

Rabobank is de eerste grote hypotheekverstrekker die de risico-rente automatisch verlaagd als de hypotheekwaarde lager is dan de woningwaarde.

Vanaf 1 december verlaagd de Rabobank automatisch de rente van je hypotheek wanneer de woningwaarde hoger is dan de waarde van de hypotheek. 

Wanneer er hypotheken afgesloten worden zonder NHG die gelijk zijn aan, of hoger dan, de waarde van de woning, dan berekend de bank hiervoor een percentage in de hypotheekrente als risicogeld. 
Maar door o.a. extra aflossingen of het verhogen van de waarde van de woning door verbouwingen, kan de waarde van de woning hoger worden dan de afgesloten hypotheek. 
Hierdoor is er voor de bank geen risico meer en is het risicopercentage niet langer noodzakelijk. De meeste hypotheekverstrekkers melden dit aan het einde van de hypotheekperiode. Maar de Rabobank brengt hier nu, als eerste grote bank, verandering in. Wanneer de hypotheekwaarde lager is dan de waarde van de woning, wordt het risicopercentage auotmatisch verlaagd.